VA-kluster Mälardalen
Ett samarbete mellan forskare och VA-organisationer
VA-kluster Mälardalen är ett samarbete för forskning och utbildning inom vatten- och avloppsområdet. Medlemmar är universitet och högskolor, VA-organisationer och forskningsinstitut. VA-kluster Mälardalen bildades 2010 och är en del av Svenskt Vattens satsning på projektprogram för högskolor och universitet. Klustret får finansiellt stöd från Svenskt Vatten Utveckling och från VA-organisationer i Mälardalsregionen.
-
Forskning
VA-kluster Mälardalen bedriver forskning inom temat Cirkulära system för insamling, behandling och resursåterföring av kommunalt avloppsvatten.
-
Utbildning och exjobb
Klustret arbetar för att utbilda framtidens anställda, bland annat genom att förmedla examensarbeten som knyter högskolornas forskning till verksamheten vid VA-bolagen.
-
Ämnesgrupper
VA-kluster Mälardalen leder två ämnesgrupper: Uppströmsarbete för hållbara kretslopp samt Ämnesgrupp processmodellering.
Senaste nytt
-
Effektiv rening av läkemedelsrester vid Nykvarns avloppsreningsverk
Vår klustermedlem Tekniska verken har vid Nykvarns avloppsreningsverk i Linköping byggt Sveriges första permanenta fullskaliga anläggning för att avskilja läkemedelsrester från avloppsvatten. Genom att använda ozon i reningsprocessen kan anläggningen ta bort över 90 procent av läkemedelsresterna. För att höra mer pratade vi med Josefine Nilsson på Tekniska verken.
19 juni 2025 13 juni 2025 Fortsatt stöd för forskning inom digitala tvillingar
22 maj 2025 Sveriges fyra vattenforskningskluster på Vattenstämman 2025
24 april 2025 Slambiokol kan förbättra borttagningen av metaller i kommunalt avloppsvatten
-
Se vårt kalendarium
I vårt kalendarium hittar du intressanta event inom VA-området. De flesta är arrangerade av VA-kluster Mälardalen, men vi tipsar även om sådana som anordnas av andra.
-
Läs våra publikationer
Här hittar du kortrapporter, avhandlingar och vetenskapliga artiklar med koppling till VA-kluster Mälardalen samt verksamhetsberättelser och slutrapporter för programperioderna.
-
Anmäl dig till nyhetsbrevet
Vill du veta mer om vår verksamhet och ta del av nyheter och resultat från våra projekt? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev som vi skickar cirka fyra gånger per år.
Medlemmar

