Artikeln publicerades 21 augusti 2024
Bättre luftning ger mer energieffektiv avloppsrening
Luftare i reningsverk drar mycket energi. De bör bytas och rengöras regelbundet för att minska elanvändningen. Det är slutsatsen från en unik studie som gjorts i en specialbyggd försöksanläggning.
– Svenska reningsverk har inte alls jobbat aktivt inom detta område. Vårt projekt visar att det går att mäta prestandan på luftare så man kan genomföra rätt underhåll, säger Oscar Samuelsson på IVL Svenska Miljöinstitutet som har lett studien tillsammans med Simon Bengtsson på VA SYD och Sweden Water Research.
Den biologiska reningen i ett avloppsreningsverk kräver syre som bakterier använder för att bryta ner det organiska materialet. Därför finns luftare på botten av bassängerna.
Luftningen kan stå för så mycket som hälften av reningsverkets totala elanvändning – och en stor del av den beror på att luftarnas membran har åldrats eller blivit igensatta. Detta visar internationella studier, men de svenska erfarenheterna är begränsade.
– Luftare står, grovt räknat, för en halv procent av Sveriges totala elanvändning. Men med bra rutiner för rengöring och byte kan energibehovet sänkas rejält, säger Oscar Samuelsson.
Specialbyggd anläggning
Denna studie, som genomförts av IVL med partner, har undersökt luftare från sju svenska reningsverk i en specialbyggd försöksanläggning. Analysen visar att luftare åldras och får sämre syreöverföring än vad man hittills trott. Igensättning leder till ökat mottryck, vilket är enkelt att övervaka under drift.
– Regelbundna byten och underhåll kan minska den onödiga elanvändningen och den klimatpåverkan den innebär. De simuleringar vi gjort visar att det kan vara både ekonomiskt och klimatmässigt bra att byta membran vart femte år och att rengöra två gånger per år, även om lokala förutsättningar kan variera stort, säger Oscar Samuelsson.
Planera för underhåll
Detta är betydligt oftare än de 10–15 år som i dag kan gå mellan byten i svenska avloppsreningsverk. En svårighet är att bassängerna måste tömmas för åtgärderna.
– Vi rekommenderar att man skapar förutsättningar för att enkelt kunna tömma och tillfälligt stänga av en processlinje för underhåll. Det kräver en överkapacitet i reningsverket, något man bör planera för vid ombyggnader så det finns möjlighet till underhåll.
Försöksanläggning blir tillgänglig för fler
I projektet, som heter Rent blås, har sju reningsverk deltagit: Gryaab, Motala kommun, Nodra, Tekniska Verken i Linköping, Stockholm Vatten och Avfall, VA SYD samt Uppsala Vatten och Avfall.
Försöksanläggningen kommer att bli tillgänglig för fler reningsverk på IVL:s testanläggning SWIC, Sjöstadsverket Water Innovation Centre, i Stockholm.
Läs rapporten Övervakning och underhåll av luftarsystem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.