- Startsida
- VA-kluster Mälardalen
- Om oss
Om klustret
VA-kluster Mälardalen arbetar med forskning och utbildning inom vatten- och avloppsområdet. Klustret bildades 2010 och dess medlemmar samarbetar brett kring frågor som rör hantering av avloppsvatten och slam. Medlemmar är universitet och högskolor, VA-organisationer och forskningsinstitut.
Ett forsknings- och utbildningskluster inom vatten- och avloppsområdet
Mälardalsklustret arbetar med stöd från Svenskt Vatten Utveckling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och är en del av satsningen som Svenskt Vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. gör på projektprogram för högskolor och universitet. Klustret har också finansiellt stöd från ett antal VA-organisationer i Mälardalsregionen.
Vår styrka är att personal på reningsverk och forskare tillsammans arbetar med de utmaningar som branschen står inför. Den samlade kompetensen bland klustrets medlemmar inom mätteknik, styrning och modellering med tillämpning mot avloppsvattenrening är unik i Sverige. Målet är att bidra till en effektivisering av våra avlopps- och slamhanteringssystem med hänsyn tagen till energi- och resursutnyttjande.
Utbyte med andra kluster
VA-kluster Mälardalen är ett av Svenskt Vattens fyra forskningskluster i Sverige.
De är tematiskt indelade:
- Dag&Nät Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fungerar främst som ett forskningsnätverk inom dagvatten- och ledningsnätområdet
- DRICKS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arbetar med dricksvattenfrågor, inom allt från råvatten till tappkran
- VA-teknik Södra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger närmast VA-kluster Mälardalen tematiskt och arbetar med forskning, utveckling och utbildning inom vattenförsörjnings- och avloppsteknik i södra Sverige
Det tydligaste samarbetet klustren emellan är Vattenforskarskolan AquaClim som drivs gemensamt för doktorander och yrkesverksamma inom klustren.
I övrigt sker samarbetet genom gemensamma bidrag till konferenser och mässor, samt i de ämnesgrupper som klustren driver.
Forskningsprojekt är ett naturligt sätt att samarbeta, vilket framför allt sker med VA-teknik Södras medlemmar med gemensamma ansökningar och projektsamarbeten.